حقایق بامزه درباره قهوه

مردم 5 قاره هر روز قهوه می‌نوشند. آیا تا به امروز یک نفر فنجان خود را روی زمینه گذشته است تا به قهوه فکر کند؟ ما در کافه نیرو این کار را کردیم تا بگوییم چرا این نوشیدنی ایقدر پرطرفدار است. امیدواریم پس از مطالعه این مقاله، یک فنجان قهوه دم کنید و در حین به اشتراک‌گذاشتن این متن با دوستان‌تان آن را بنوشید.

حقایق بامزه درباره قهوه؛ ما شیفته این 18 مورد شدیم

این شما و این 18 حقیقت بامزه در مورد قهوه که نقل جمع‌های قهوه‌نوشی‌تان خواهد بود.

  1. کاشف قهوه معرفی می شود

اولین حقیقت غیرقابل انکار در مورد این نوشیدنی نسبتا لوکس، زادگاه آن است. کاشف قهوه یک گله بز بودند که وقتی چوپان‌شان داشت استراحت می‌کرد سر از بوته‌‌ها درآوردند و یک دل سیر دانه قهوه رسیده خوردند. این اتفاق در سال 800 بعد از میلاد مسیح و در اتیوپی روی داد.

به گفته چوپان گله، گوسفندان دانه‌هایی شبیه به آلبالو یا گیلاس را خورده بودند، دانه‌هایی که امروز آن را با نام قهوه می‌شناسیم. از همین جا باید از جامعه بزها برای این کشف تاریخی تشکر کنیم، بدون آنها دوران طلایی قهوه شروع نمی‌شد.

گیلاس قهوه

2. قهوه یک میوه است

بله تعجب نکنید، به این دلیل مدام قهوه را پودر و دم می‌کنیم نباید اصالت این میوه را زیر سوال ببریم. جالب‌تر اینکه قهوه در واقع هسته میوه‌ خوش‌ آب و رنگی است که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید.

اگر قسمت‌تان شود و دانه قهوه را از نزدیک مشاهده کنید، به سادگی از کنارش عبور نمی‌کنید. این دانه شباهت بسیار زیادی به آلبالو، ذغال اخته، آلو و میوه‌هایی از این دست دارد.

قهوه‌ای که ما میل می‌کنیم در واقع هسته‌ای است که پس از کنده شدن گوشت اطراف میوه، فرآوری و برشته می‌شود. این هسته مسیر درازی را تا رسیدن به فنجان شما طی می‌کند. دفعه بعد در بازی اسم و فامیل حتما حرف «ق» را پیشنهاد دهید و با نوشتن نام میوه و البته استناد به این مقاله امتیاز بگیرید.

3. همه قهوه دوست دارند …

قهوه دومین محصول پرفروش در جهان است، رتبه اول به نفت خام تعلق دارد که خوشبختانه مصرف خوراکی ندارد. شاید شهری را در جهان پیدا کنید که از نفت خام استفاده نکند، برای مثال ایسلندی‌ها کمترین میزان نفت خام را مصرف می‌کنند. اما شهری را پیدا نمی‌کنید که یک یا چند کافه نداشته باشد. جهان انسان‌ها هرگز به خواب نمی‌رود و در هر ثانیه از هر روز فنجان‌هایی از قهوه در جایی از این دنیا سرکشیده می‌شود.

آیریش کافی

4. نوردیکی ها دیوانه قهوه هستند

مردم کشورهای دانمارک، سوئد، فنلاند، ایسلند، جزیره فارو، گرینلند و آلند را نوردیک یا Nordic می‌گویند. (Aland واقعا وجود دارد این منطقه شامل 6،757 جزیره است که در حد فاصل سوئد تا فنلاند واقع شده‌اند.)

بیشترین میزان قهوه را کشورهای اروپای شمالی یعنی فنلاند، نروژ و ایسلند میل می‌کنند. ایسلندی‌ها خیلی نفت خام استفاده نمی‌کنند اما خوب می‌دانند چطور با این نوشیدنی جذاب خودشان را گرم نگه‌ دارند.

شاید دلیل علاقه نوردیکی‌ها به این نوشیدنی جادویی دمای پایین این کشورها باشد، هرچه باشد نوشیدن قهوه در هوای سرد برای گرم شدن عالی است.

هنر لته آرت

5. لته آرت فقط هنر نیست

اگر فکر می‌کنید لته آرت یعنی تزئین کردن روی نوشیدنی، سخت در اشتباه هستید. هنر اصلی آنجایی است که طراحی انجام شده در نوشیدنی ثابت باقی بماند. در این صورت هم فوم و هم قهوه به هنرمندانه‌ترین شکل تهیه شده‌اند و این فاکتور اثباتی برای هنر لاته زن است.

کافئین و حجم قهوه

6.  اندازه مهم نیست

 میزان کافئین موجود در یک فنجان بزرگ بیشتر از میزان کافئین یک شات اسپرسو نیست. هر چه باشد پایه همه قهوه‌ها همان شات اسپرسو است و اگر دوره‌های کافه نیرو را دنبال کرده باشید به خوبی می‌دانید که همه‌چیز از همین شات اسپرسو شروع می‌شود. پس فنجان بزرگ‌تر به این معنی نیست که شما بیشتر به کافئین اعتیاد دارید، خیر، شما فقط روش متفاوتی را برای تامین آب موردنیاز بدن‌تان انتخاب کرده‌اید.

قهوه ایتالیایی

7. ایتالیایی ها و قهوه

 از عشق دیرینه ایتالیایی‌ها به قهوه همین بس که اولین دستگاه اسپرسوساز تاریخ را یک فرانسوی به نام لوئیس برنارد رابود (Louis Bernard Rabaud) ساخت. ایتالیایی‌ها فقط دستگاه را تکمیل و به بازار جهانی معرفی کردند و امروز در هر منبعی که جستجو کنید نام آنجلو موریندو (Angelo Moriondo) به عنوان سازنده ایتالیایی اولین دستگاه اسپرسوساز مشاهده می‌شود. با تشکر از فرانسه مهجور و ایتالیایی‌های بازار ساز که اسپرسوساز را صادر کردند.

تاثیر قهوه

8. تقصیر شما نیست، تاثیر قهوه است

در گذشته قانونی در ترکیه وجود داشت مبنی بر اینکه اگر مردی به اندازه کافی برای همسرش قهوه تهیه نکند، زن حق دارد از او جدا شود!

شوخی که نیست صحبت از ترک‌های شیفته قهوه است که حتی به نام خودشان قهوه دارند. قهوه ترک بسیار خامه‌ای و خوش عطر و طعم است و عجیب نیست که چرا زنان حق داشتند برای محرومیت از این نوشیدنی کانون گرم خانواده را متلاشی کنند!

قهوه لواک

9. گران ترین فنجان دنیا

گران‌ترین قهوه دنیا کوپی لواک (Kopi luwak) نام دارد. اگر فکر می‌کنید پرداخت 5.50 یورو (به قرار هر یورو در زمان نگارش 55 هزار تومان =  302500 تومان) گران است بهتر است فکر نوشیدن کوپی لواک را از سرتان بیرون کنید؛ اما اگر عزمتان را جزم کرده‌اید بهتر است از همین حالا شروع کنید و 35 -100 یورو برای یک فنجان کوپی لواک کنار بگذارید. محاسبه این عدد به تومان را به عهده خودتان می‌گذاریم تا با روحیه خوبی به مطالعه را ادامه دهید.

حالا که دست به کار پس‌انداز شدید باید بدانید که کوپی لواک چیست؟ خبری از یک برند شناخته شده یا یک کشور خاص در میان نیست. آماده‌اید؟ هنوز دارید پول کنار می‌گذارید؟

این جانور درشت چشم در تصویر بالا جناب زباد نخلی آسیایی هستند که علاقه زیادی به دانه قهوه دارند. کوپی لواک در واقع به زحمت دستگاه گوارش این جانور راهی بازار می‌شود.

جناب زباد نخلی (Asian palm civets) این دانه رو میل می‌کنند و یک عده انسان از جان گذشته هم دنبال ایشون راه می‌افتند و مدفوع زباد خان را جمع می‌کنند. خواننده محترم کافه نیرو اگر اسم دقیق این جانور را می‌دانید برای ما کامنت کنید و پیشاپیش مراتب قدردانی ما را پذیرا باشید.

از آنجایی که زباد خان کار و زندگی دارد و نمی‌تواند تمام روز قهوه بخورد و نیاز بازار را تامین کند، قیمت این قهوه به شدت بالاست.

حالا مدام با تقاضای بیشتر به چرخه عرضه فشار نیاورید که این حیوان منقرض نشود. بحث اخلاقی زیادی سر مصرف این دانه وجود دارد. باز هم می‌خواهید 2 تا 5 میلیون تومان از پول رایج مملکت را خرج این محصول کنید؟

همین که هسته یک میوه را پودر می‌کنیم و می‌نوشیم یک چالش تاریخی است، حال چه شد که بشر دنبال حیواناتی افتاد که قهوه دوست دارند، دیگر یک معمای جهان شمول است.

10. دیکف واقعا دی کف است

دیکف (Decaf) یعنی بدون کافئین. اما قهوه دیکف واقعا عاری از کافئین نیست. در این مدل درصد کمی کافئین وجود دارد، پس فریب اسم لوکس‌ آن را نخورید. میزان کافئین این نوع قهوه به اندازه‌ای پایین است که بدن شما واکنش چندانی به آن نشان نمی‌دهد و بعد از نوشیدن آن می‌توانید خواب راحتی را تجربه کنید.

قهوه برزیلی

 11. حکمرانی قهوه برزیل

برزیلی‌ها در چند مورد پیشتاز هستند: فوتبال، مهمانی‌های خیابانی و والیبال ساحلی. اما نکته‌ای که در مورد این کشور ناگفته مانده این است که برزیل رتبه اول را در زمینه مصرف قهوه از آن خود کرده است!

خارق‌العاده است که برزیل در سال 61.7 میلیون کیسه قهوه تولید می‌کند، این میزان تقریبا دو برابر بیشتر از سرانه تولید این محصول در ویتنام است.  به قول خودشان بی فیتو بزریل (Bem Feito brasil) یعنی کارتان درست است برزیلی‌ها.

شاید هر روز صبح که کافی می‌نوشید به این مسئله فکر نکنید اما شاید وقت آن رسیده باشد که با اسپشیالیتی کافی (Speciality coffee) آشنا شوید. روند تهیه این نوع دانه را به دقت زیر نظر می‌گیرند. دانه تمام فرآوری‌های ممکن را به خود می‌بیند و در نهایت با کیفیت سطح A وارد بازار می‌شود. این عبارت نشان‌دهنده کیفیت بسیار بالای آن است و جالب است بدانید که سهم بسیار ناچیزی از قهوه جهان به این روش تهیه می‌شود با این حال عنوان گران‌قیمت‌ترین قهوه همچنان در دست کوپی لواک خان است.

کاپینگ قهوه

12. طعم‌های متفاوت

متخصصان قهوه طعم‌های موجود در آن را به دو گروه تقسیم کرده‌اند: میوه‌ای و کاراملی. خبره‌های این حوزه با انجام چالش کاپینگ و استفاده از چندین عطر و طعم، می‌توانند نت‌ها و طعم‌های موجود در هر دانه را تشخیص دهند. دفعه بعدی که در حال نوشیدن قهوه هستید مثل یک کاپر، کاپینگ را امتحان کنید تا به طعم‌های عجیبی پی ببرید.

13. حذف کافئین = مغز شاد

از مزایای نوشیدن قهوه دی کف غافل نشوید. یکی از مزایای حذف کافئین بهبود عملکرد مغز است. به گفته دانشمندان نوشیدنی بدون کافئین آسیبی به نرون‌های مغز وارد نمی‌کند. در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری‌های عصبی کاهش پیدا می‌کند.

14. صبح ها چه نوع قهوه را ترجیح می‌ دهید؟

احتمالا صبح را با آمریکانو یا لاته شروع می‌کنید، در این صورت دارید خودتان را از برخی از جذاب‌ترین قهوه‌های دنیا محروم می‌کنید. برخی از محبوب‌ترین را بشناسید:

  • قهوه ترک
  • قهوه کنیا یا Kahawa Chungu
  • آیریش کافی یا Irish coffee
  • کا ف سوآ دا (Ca Phe Sua Da) نویسنده هیچ مسئولیتی در قبال تلفظ این نام ویتنامی به عهده نمی‌گیرد خودتان گوش کنید. این نوشیدنی در واقع ترکیب قهوه ویتنامی و شیر عسل است.
  • بومبون (Café Bombón) یک نوشیدنی اسپانیایی و ترکیبی از خامه شیر، شیرعسل و اسپرسو است.
  • اوزه اپیکس (Café aux Épices) این نوشیدنی فرانسوی از ترکیب با چندین ادویه تهیه می‌شود.

درخواست: از تمام خوانندگانی که به زبان ویتنامی، اسپانیایی و فرانسوی مسلط هستند خواهشمندیم ما را در ارائه تلفظ صحیح یاری کنند.

قهوه پنیری

15. قهوه پنیری واقعا وجود دارد!

همینطور که داریم با انواع قهوه‌های سراسر دنیا آشنا می‌شویم بد نیست بدانید که واقعا قهوه‌ای وجود دارد که در تهیه آن از پنیر استفاده می‌شود. کافه اوست (Kaffeost) یک نوشیدنی فنلاندی است که آن را با اضافه کردن چند تکه پنیر تازه گوسفندی به قهوه تهیه می‌کنند.

ما نمی‌توانیم نظری در مورد طعم این نوشیدنی بدهیم، چون تابه حال آن را نچشیده‌ایم، پس انتخاب را به عهده شما می‌گذاریم، شاید در یکی از دوره‌های باریستایی کافه نیرو این ترکیب را امتحان کردیم! نظر شما چیست؟

انواع دانه قهوه

16. انواع دانه‌های قهوه

منتظر عدد بزرگی نباشید، در کل جهان تنها 2 نوع دانه قهوه وجود دارد. این دو نوع روبوستا و عربیکا نام دارند. میزان مصرف عربیکا در مقایسه با روبوستا بسیار بیشتر است. نشانه دانه عربیکا خط مواجی است که سراسر دانه مشاهده می‌شود. بنابراین هروقت هوس قهوه می‌کنید احتمالا دارید به عربیکا فکر می‌کنید.

17. قهوه میوه است؛ دیگر این را می‌دانید

همانطور که قبلا گفتیم قهوه میوه است. یک میوه سرخ کوچک که به عنوان گیلاس یا آلبالوی قهوه نیز شناخته می‌شود. بستگی دارد بخواهید Coffee cherries را چطور ترجمه کنید.  طعم این میوه شیرین است و طعمی شبیه به کرنبری دارد و کاملا خوراکی است و طعم اصلی این میوه در فرایند فرآوری به کلی از بین نمی‌رود و بخشی از آن در دانه فرآوری شده محسوس است. از سوی دیگر این میوه هرگز به اندازه‌ای که باید روی شاخه نمی‌ماند که کاملا آماده خوردن شود. چرا که باید مسیر کارخانه را در پیش بگیرد و سر از فنجان شما در بیاورد.

بنابراین به احتمال زیاد میوه قهوه رسیده را در هیچ بازاری پیدا نمی‌کنید، مگر اینکه به دل جنگل بزنید و بزها و زبادها را دنبال کنید؛ البته خیلی نزدیک‌شان نروید.

قهوه موکاپات

18. انقلاب موکاپات  

حضور زنان در قهوه‌خانه‌ها در سال 1700 میلادی ممنوع بود و همین مسئله انگیزه‌ای شد برای نوآوری و اختراع موکات پات یا همان قوری دم کردن قهوه. زنان می‌خواستند طعم این نوشیدنی سیاه را بچشند و فقط در محیط خانه می‌توانستند این طعم را تجربه کنند. در آن زمان هنوز وسیله‌ای برای این امر اختراع نشده بود تا زمانی که موکاپات وارد بازار شد. از آن زمان قهوه‌نوشی برای همیشه تغییر کرد.

امیدواریم دفعه بعدی که قهوه می‌نوشید به تاریخ پر فراز و نشیب دانه آن فکر کنید. سفری که از یک بز شروع شد و در فنجان شما تمام می‌شود.

نویسنده: نجمه نظری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع